Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kasztok leírásai

 

PvP- TESTI HARCOS

PvP-beli előnye lvl 60-70 fölött gyengül, illetve elvész másokkal szemben, persze jó felszereléssel és skillekkel megállhatja a helyét sok mindenki előtt.

Jó tudni

Másod-karakternek is kiváló, mert igen könnyű vele kis/közepes szinten farmolni, lvl 20-on jól felszerelve ideális Lómedál-szerző.

Fontosabb könyvei botrányosan drágává válnak, mivel ennyire sok rohamharcos van a játékban! (Mikor a top 100 játékos lvl 80 fölé lép, az Aura-könyv ára a millióhoz közelít.) Könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy nem tudsz a piacon könyvet venni magadnak, sőt még azt is érdemesebb eladnod, amit magadnak ütöttél! Cserébe akár M1 készségekkel is elboldogulsz, amíg nincs pénzed könyvekre. Készségei területre hatnak, és aránylag könnyen tévesztenek célt, de 2009-től a bénítás mellett már egyéb "megoldások" is gondoskodnak róla, hogy a közelharc kierőszakolható legyen.

Építése

VIT és ERŐ szükséges a harcosnak (általában 1:2 arányban szokás, de mindig arra adjunk, amelyiket kevésnek érezzük), míg lvl 60-nál mindkettő el nem éri a 90 pontot. Ezután: az INT egy kevés varázsvédelmet ad és MP-t, az ÜGY pedig a védelem, kitérés, támadás további erősödését.

Készségek

1-1 pontot mindenképp érdemes adni a SzáguldásHáromirányú vágásForgó kard skillekre, így máris eldöntheted, melyik tetszik. Mindhárom alkalmas az ellenfél fellökésére. Az Kard aurája minden támadás erejét erősen megnöveli, ez a közben használt többi készségre is vonatkozik. A Harci mámor pedig a futást és az ütéseket gyorsítja egy időre, de csökken kicsit a védelmed. Párbajdöntő készség, és kezdetben szinteléshez sem utolsó, a könyv ára pedig nem megy az egekig. Főleg aura mellé ajánlott! Fontos: magas M, illetve G szint környékén egyre használhatatlanabb szörnyek ellen: túlságosan leveszi a védelmet.

PvP-MENTA HARCOS

PvP-ben idővel halvány előnye lesz a testi társával szemben, viszont futkározó mágusok ellen (támadó sámán, mágus) elég gyászos.

Jó tudni

Könyvei nem olcsóak, az Erős Test ára pedig az Aura-könyvet követi körülbelül.

Készségei neki sem feltételnül találnak, cserébe két bénító hatású is van, melyekből az egyik a kiírás ellenére 100%-osan bénít.

Építése

Nála is olyan arányban kell VIT és ERŐ, ahogy jónak tűnik (1:2 vagy 2:1), de a sok VIT ajánlott. A sok VIT + Erős test mentalokra jellemző, hogy az egyszerű ütések, de néha még a skillek is alig sebzik őket, persze cserébe gyengébben támadnak. Ezért olyan is megeshet kisebb szinten, hogy két mental nem képes egymást megverni párbajban.

--------------------------------------

Íjász NINJA

Egyedül igen nehezen (a BM suránál talán jobban) szintelő karakter, páratlan értékű háború-résztvevő, könyvei aránylag olcsóak.

A ~2009 eleji változtatásokkal sokat veszített taktikai értékéből, PvP-ben sokszor közelharcra kényszerül, melyből csak mérgezett nyíllal, vagy néha azzal sem tud kitörni.

Építése

VIT és ÜGY keverékéből kezdjük, a ERŐ-t jobb hanyagolni míg ezek be nem telnek, mert így egyszerre érünk el jó védelmet (magas def. + kitérés együtt) és sebzést. Amíg a ÜGY tele nincs, VIT-ből maximum feleannyit adjunk, ha lehet, kevesebbet. INT-ből csak annyit érdemes adni (ha szükség van rá egyáltalán), hogy egy párbajra elég legyen a MP.

Készségei

A tűznyíl van nagy divatban, de a sikeresebb íjászok inkább mérgezett nyíllal kezdenek. Sebzése kicsit gyengébb, de többet ér a bénítás, a fellökés és a növekvő mérgezési esély miatt. Második-harmadiknak a tűznyíl és ismétlőlövés a szokás, a nyílesőt szidni szokták (a játékban 1-2 készség sajnos egyszerűen Gyenge.). A ”pehelykönnyű lépések” kizárólag sok ponttal/master szinten használható, de ne várjunk nagy száguldozást. M4-en +33 sebességet jelent összesen, ami a 46 mp-s újratöltésből 31 mp-ig működik. Át kell gondolni, ér-e ez 17-20 pontot. Yangot lopni mindenesetre megteszi Jó sebességbónuszok mellett fölöslegessé válhat, mivel 200 futósebességnél többet nem kezel a játék!

Fontos tudni

A skill-lövések ereje a távolsággal durván csökken! A tűznyílméregnyíl a célpont melletti területre csak gyengén sebez!

Ezek, és a taktikai változások miatt érdemes átgondolni, a gyenge nyíleső, vagy a néha haszontalan pehely legyen az utolsó M.

A íjász jellege miatt csak PvP-re érdemes hegyezni a karaktert, szintelni karddal, vagy partyban íjas szörnygyűjtéssel jobban tud.

Közelharc-fegyvere általában a kard - a harci ló megszerzése után sokat könnyít a fejlődésen. A tőr nála kb. semmire sem jó.

Mint minden PvP-karakter, előbb-utóbb testharcos másodkarakterre kényszerül, pénzszerzés miatt. Magasabb szinten érdemes ráállnia a boss-ok vadászatára, mérgezéssel.

Mivel főleg készségekre épít PvP-ben, fegyvere egykezes kard helyett általában a kétkezes bárd. Ezek, bár csak lassan lehet velük vagdalni, adnak némi plusz támadóerőt.

Készségek

Minden támadó skillre mehet egy pont, érdemes próba után eldönteni, melyikkel akarsz továbbmenni.

dübörgés és a kard ütés okoznak ájulást (ez utóbbi "célkövető", mint a mágusok készségei), pontonként növekvő eséllyel. Erre minden harcosnak elég komoly szüksége van: rohangáló távharc-karakterek ellen enélkül elég esélytelen.

Erős test az egyetlen nem támadó készség, ez extra védelmet ad fizikai támadás ellen. Mágia ellen nem véd! A gyorstippben ígért "soha nem esik el" tulajdonság csak G1 szinttől él.

PvP-Tőr Ninja

Ügyesebb mágusok ellen durva hátrányban van. Menekülő ellenfelet csak elévágással, WASD-block-ot használva kap el. Könyvei közepes árban maradnak.

Csapatbeli szerepük

Gyakori feladatuk íjukkal összecsalogatni a szörnyeket, ezért keresett, és olcsón működő party-tagok. ÜGY-re fejlesztve ugyanolyan jól használja majd az íjat, mint a pengéket - persze készségei csak az egyikhez lehetnek.

Felszerelés

Fegyvere a tőr (lvl 25-től mindenképp). Ez elsőre nehezen érthető az alacsony számok miatt. A tőr másfélszer annyit üt ugyanannyi idő alatt (a kiírt támadósebességtől függetlenül), mert kettő van belőle! A skillek is tőrhöz vannak kitalálva! (A leshely bőven másfélszer akkorát sebez vele. A villámcsapás épp annyival, hogy egy hasonló kategóriás karddal még mindig gyengébb lenne. A forgatagon nincs ilyen bónusz, viszont az csak tőrrel adja be a többszörös kombót!)

Egy hátránya van, PvP-ben a "kaparás" (nem-skill ütések) a lvl65-ös tőrökig szinte semmit nem ér vele egyenrangú karakter ellen (kivéve talán a full ERŐ buildet) - de megjegyezném, a kard közepes ütéseivel sem megyünk többre, mert az közben legyengíti a skilleket!

Statok

VIT (életerő): igen furcsa módon nagyon fontos a ninja számára, mind szörnyek, mind játékosok ellen. TP-t és védelmet ad.

INT (koncentráció): nagyjából fölösleges. Nagy kékpoti-fogyasztásnál Esetleg érdemes 10 körülig emelni, kizárólag MP-t növel!

ERŐ (támadóerő): alapjában véve másodlagos, a leshelyet erősíti komolyabban és persze a nem-készség ütéseket.

ÜGY (ügyesség): elsődleges. Sajnos alacsony szinten keveset ér, de később annál többet! A skillek (kivéve leshely) ettől lesznek a legerősebbek. Növeli a védekezést, a támadást, és a kitérést.

Építése

VIT:ÜGY 1:2, teli ÜGY után tovább: VIT:ERŐ 2:1 (AJÁNLOTT)

Kezdetben gyenge, 25.-ös szint alatt inkább kardokat használ. A támadást, védekezést, TP-t összeadva 45 szint körül már az ilyen ninja tud a legtöbbet. Skilljei főleg a Kard forgatag (ami ügyesen használva 3x üt), mellé LeshelyVillám csapás ajánlott. A Méreg felhő csak boss-szörnyek leapasztására, vagy 4. PvP-skillnek ajánlott (magas szinten a Boss-ölés a ninja fontos bevételi forrása!). Az Álcázást csak akkor érdemes 1 pontnál tovább fejleszteni, ha ebből szokásod leshelyezni (ez nem mindig jó PvP-taktika).

A kitérés nem "hagyományos" értelemben működik. 90 ÜGY kitérése kb 30%-ot vesz le az ellenség támadásából, és a páncélzatot már csak a csökkentett támadás éri! Mágia ellen is működik.

ERŐ:ÜGY 1:2

Elég TP bónusszal kiegészítve Leshely majd Kardforgatag skillekkel valószínűleg ő lesz a "legjobb ninja". Mint minden VIT-hiányos karakter, eleinte nem sok szörnnyel bír el. Neki van a legtöbb esélye 1 skill-sorozatból győzni, de ő van a legnagyobb gondban, ha ez nem sikerül. Esetleg két sorozat közt egy 1-pontos álcázással ki lehet húzni.

PvP - Kard Sura

Mások ellen lvl 50-60 alatt sem csapnivalóan rossz (főleg jó védelemmel), de a saját szintjén nem lehet túl komolyan venni - igaz, kisebb karakterek csapata ellen jól dolgozik. Nagyobb szinteken jó csapattaggá válhat, a 'kioltás skill céhes háborúkat fordíthat meg. Kardjának kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a mágikus, vagy a fizikai erővel viszi többre. (Az "elvarázsolt penge" a fizikai sebzést erősíti!) Könyvei közepes árban maradnak, az elvarázsolt penge emelkedhet meg kicsit, a 'kioltás szinte ingyen lesz.

Építése

Nagyjából kétféle lehet.

A VIT kell a közelharc miatt. Az INT a Surák MP-je mellett varázserejüket (összes skill-hatékonyság, kivéve Félelem) is növeli, tehát elsődleges! A ERŐ itt a gyenge elem, kezdetben segít, aztán meg általában hátráltatnak az INT-hiány miatti gyenge skillek, és a kevés MP.

Építését mindenképp VIT és INT (mondjuk 1:2 arányban) alapokon érdemes kezdeni, ERŐ-t kezdőknek nem ajánlok. Elvarázsolt pengével sem érdemes INT helyett tenni rá, mert M1 fölött már az INT többet emel a kard sebzésén. Ezek megtelése után az ERŐ támadóerőt ad (metinek ellen előnyösebb), az ÜGY további %-os sebzéscsökkenést a Félelem mellé (XP farmolásra).

Készségek

Az Elvarázsolt penge erősíti a támadásokat, folyamatosan MP-t fogyaszt, de ki-be kapcsolható, nincs újratöltés (viszont idővel magától kikapcsol), és persze ennek is az INT növeli az erejét. Mellesleg a vele okozott sebzés egyre növekvő (nem túl nagy) részét hozzáadja a saját TP-hez! Nagyobb szinteken és nagy tömegben, lóról harcolva az is előfordulhat, hogy nem csökken, hanem nő az életerőd! Kezdetben nagyon gyenge. (Ismert bugok: nem teljesíti a kiírt értéket, PvP-ben nem működik rendesen, az életerő-elszívás hamarabb abbamarad, mint maga a skill)

Az Ujjcsapás egy mágikus ütés, területre hat, gyorsan tölt újra és nagyon erőssé válik. Mozgó célpontot könnyen téveszt, de begyakorolva halálos. Növekvő eséllyel áthatol az ellen páncélzatán is.

Sárkány örvény tornádószerű támadás, ellöki az ellenfeleket, tömegből kitörni is jó. Sebzése durván elmarad a harcos hasonló skilljéhez képest (forgó kard). A fenti három készségből bármelyikkel kezdhetünk. A ’penge mindenre jó, az ujjcsapás inkább PvP (és alacsony szinten PvE), az örvény inkább PvE. Az utóbbi kettőre mindenképp érdemes 1-1 pontot tenni.

Félelem: A bevett sebzést %-ban csökkenti, a kiírt "félreütési esély" nem működik egyértelműen. INT-től független, ezért 100% VIT kezdéssel és erős fegyverrel jó első M lehet. Így saját szintjének szörnyeivel hatalmas tömegben is megbirkózik (igaz egyre lassabban), kevés potot használ. Megfelelő páncélzattal, persze.

Elvarázsolt vértezés: Egyre növekvő védelmet ad, és némi sebzés-visszaverést. "Többfunkciós" surának is hasznos lehet, főleg félelemmel kombinálva. Első skillnek nem ajánlott, mert INT nélkül kevés az ereje, ERŐ nélkül meg nem lesz mivel támadni!

(Félelem/Vértezés közötti döntéshez: a félelem a %-os működés miatt a több ezres sebzések ellen (skill/boss), a vértezés pedig tömeges daráláshoz jobb, de csak sok INT mellett.)

Varázslat kioltás: csak PvP-ben jó, és csak M1 fölött. Támadóereje valószínűleg sosem lesz túl emberevő, de növekvő eséllyel leveszi a "buffokat", egyszerre akár több emberről is. Akit elkap a hatás, arról minden támogatás leesik - a saját, és a sámánoktól kapott buffok. Leginkább a Kard Aurája, Harci Mámor, Erős Test, Félelem használók veszíthetnek ezzel, mert ezeknél töltési időt kell várni. (A mágus lánglelkét nem veszi le!) A kioltás-felhő kb. 10-15 másodpercig az áldozaton marad, addig semmilyen buffot nem tud felvenni (sok harcost látok ilyenkor elpocsékolni az Aura-skilljét) Sebzése INT-függő, a kioltás esélye viszont nem. (M1: 25% esély, újratöltés: 12 mp). Támadóereje nem nagy, de a páncélzat és a VIT nem véd ellene.

Lovas build

Ha szinte le sem akarsz szállni a lovadról, félelem+elv.penge+elv.vértezés sorrendben haladj. Szörnyek ellen így leszel a legjobb. Párbajban nem, de csoportos harcban (pl. céhes háború) megint csak hasznos leszel ("tank" karakter, nagy kardcsapásokkal és védettséggel.) Kezdetben sok VIT kell a Félelem mellé, majd INT az elv.pengéhez, mikor pedig ezek megteltek, az ÜGY jó kitérést és +támadást, +védelmet ad, vagy az ERŐ több támadóerőt. A kettőt keverni itt sem érdemes.

Feketemágus sura 

 

Félelmetes erejű karakter, a kezdetektől fogva lealázhatja saját szintjének harcosait, ninjáit, meg végülis bárki mást (hasonlóan felszerelve, persze). 1-1 elleni harcban a legjobb, persze másképp is építhető. Azért vigyázzunk, bármikor előkerülhetnek holmi vadállat gazdag harcosok +9 szerelésben. Méltó ellenfele lehet az íjász, vagy egyes sámánok, de inkább csak magasabb szinteken. Egy nagyobb és egy kisebb hátránya van: borzasztó rosszul szintel és farmol (kezdetben még jó, de pl. metinek ellen mindig gyászos) és PvP-ben néha sok drága kék poti kellhet, hogy kihozzuk belőle a maximumot (ami viszont nem kevés!).

Itt jegyezném meg, piros és kék potiból is a kicsi jön ki a legolcsóbban, a nagyobbakat csak a kényelmük és a helyhiány miatt érdemes venni (kevesebb kell belőle).

Előnye kardsura, tőrninja és harcosok ellen elsöprő, akár az íjászé. A mentálharcos híres Erős Teste mágia ellen hatástalan!! Azért vannak helyzetek, ahol nagy gondban van... erről a készségeknél.

Építése

VIT és INT szükséges, amíg mindkettő meg nem telik. Általában az 1:2 arány a divat, esetleg ügyesebbek a full INT-et (1-2 ilyen suráról hallottam, ők dicsérték). Láng lelkével kb. 2:3 arányt találtam a legjobbnak, ennél kevesebb VIT-tel egyre több harcos vert meg, majd ismét több VIT-tel javult a helyzet. 60. szinten, teli VIT és INT után ÜGY-et adjunk, tovább erősíti a skilleket, növeli a védelmet, kitérést! A ERŐ úgysem érne semmit magában azon a szinten, mikor mindenki 500+ védelemmel rohangál...

Persze a harci ló után egy kis forint-befektetéssel variálhatunk VIT-INT és VIT-ERŐ buildek között, ha egy ideig szintelgetni szeretnénk.

Fontos tudni

Tartsuk észben, hogy a kard ellenére ez egy mágus! Fegyverét inkább "varázspálcának" használja, kiválasztásnál a mágikus értékre figyeljünk! Lvl 25-től párban jönnek a kardok, és mindig a suráké az első. Tehát a 32-es kard a 25-ösnek "harcos" megfelelője! Egyformák, csak a fizikai és mágikus erő van felcserélve rajtuk. A Telihold-kard alapjában véve szintén a surának kedvez, annál a készség-értékre figyeljünk vásárláskor. Ezüst, Másfélkezes, Véres, Varázslókard, stb a surák kardjai. A jó mágust nem érdekli, mekkorát üt vele (lovon úgyis kap jó sok ERŐ-t. Lóról szinteléshez viszont érdemes egy harcos-kardot felplusszolni, hacsak nincs jó FMS-ünk)

Képességek

Láng lelke: A harcosok szerint utálatra méltó dolog, a játék messze legjobb párbaj-készsége. Ki/be kapcsolható skill, de vigyázzunk, mert újratöltése van, ha kézzel kilövöd, vagy MP-hiány miatt áll le, egy ideig nem lehet újra hívni. Önálló életet él, nem baj ha épp ütik a fejed vagy bénítva vagy, ő minden 3mp-ben kiválaszt magának egy célpontot (magától, sajnos sokszor a leggyengébbet vagy épp már haldoklót, de természetesen csak a beállított PvP-módnak megfelelőt), és beledurrant egy elég szépet. Emiatt szörnyek közt nem lehet vele normálisan PvP-zni, főleg azokat támadja. Ha terepen kell verekedni, keress gyorsan szörnymentes helyet! Ugyanez a helyzet, ha valakit meg akarsz verni a tömegből városban, stb - el kell csalni üres helyre!

Kegyetlen játékosnak jobb, ha a sarokban kéznél van a PvP-mód állító menüpont, csak ezzel lehet valamennyire irányítani a szellemet. Lóról látszólag működik, de olyankor nem sebez! Szintelni is jó, ha nagyobb szörnyek ellen megyünk. Márpedig kezdetben azok jobb XP-t adnak, aztán majd ott lesz a harci ló a megnövelt ERŐ-vel.

Sötét kő lassan tüzel és tölt újra, de fejlesztve igen erőset üt, tehát főleg párbaj elejére, vagy céhes háborúba való. Egy ellenfelet sebez meg.

Láng csapás-ra kell legalább egy pont, mivel csak ez a skill löki fel az ellent. Masterelni 3-4 skillként érdemes legfeljebb, mert bár PvP-ben jól használható több célpont ellen (is), nagyon be kell gyakorolni, pontosan milyen messze hat! (Kb. láng lelke-hatótáv)

Szellem csapás nagyobb területre hat, de gyengébb - viszont jó eséllyel lelassítja az ellenfeleket - ez jól jöhet párhajban is, a harcos ütéseit kerülgetve. Több karakter ellen harcolva jó taktikai skill, mivel tömegesen is lassíthat, illetve sebezhet. Könyvét általában fillérekért lehet beszerezni.

Sötét támadás egy gyorsan újratöltő és gyorsan 

Ha ezt követitek akár kiváló harcsosok lehettek!

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 14639
Hónap: 260
Nap: 11